Duyurular  
 
   

 
 

Çavdar unu, ekmeğe eşsiz bir lezzet ve aroma verir. Besinsel açıdan çok önemli bir gıdadır. Önemli ölçüde B grubu vitaminleri ve vücut için gerekli mineralleri yüksek oranda içermektedir. Her gün düzenli olarak tüketen insanlarda kalp damar hastaliklari ender görülür. Damarlara esneklik verdiği, kan akıcılığı sağladığı ve damar sertliğine iyi geldiği belirlenmiştir. çavdar büyük bir selüloz deposudur ve bağırsak tembelliğinin giderilmesinde önemli faydasi vardir. Kanın tazelenmesinde yararlı demir ve folik asit, diş mineleri için gerekli flor bulunur. Buğdaya göre karbonhidrat oranı daha düşük olduğu için şeker hastalarına önerilir. Sindirimi kolaylaştırması ve vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olması açısından formuna dikkat edenlerin tercihidir. Diyet uygulayanlara tavsiye edilir.

MISIR EKMEGI

Bugdaygiller ailesinden olan misir nisasta deposudur. Lif içerdigi için dogal beslenmenin neredeyse vazgeçilmez besin kaynagidir. Besleyici degeri düsük oldugundan dolayi da diyetlerde de misir rahatlikla yer alir. Enerji veren misir, ekmek olarak da oldukça lezzetlidir.

TAHIL EKMEĞİ

Soguk et tabagimin yaninda olmazsa olmaz bir ekmek. Somon füme, rosbif hatta salam ile ikram edebileceginiz leziz bir ekmek. Saglikli yemek isteyenler için kahvalti için de tavsiye edilir.

TRABZON EKMEĞİ

şekli ve tadı itibari ile Vakfıkebir Ekmeği ile benzerlik göstermektedir. Vakfıkebir Ekmeği’ni andıran yapısı ile yöre genelinde yaygın olarak imalatı devam eden bu ekmek, tıpkı Vakfıkebir Ekmeği gibi öncelikle 3 aşamalı olarak yoğrulup ekşi maya ilave edilerek bekletilen hamurun, ortalama 4 saat süren serüvenin son kısmında kara taş fırınlarda odun ateşinde ideal kıvamına ulaşana dek pişirilmesi ile son halini almaktadır. Ebatı ve kıvamı ile öncelikle dikkat çeken ekmeğin ağırlığı 2,75 kg.’dır. Trabzon Ekmeği’ni Vakfıkebir Ekmeği’nden ayıran en önemli özellik üzerindeki kemeri andıran simittir ve Trabzon Ekmeği de geç bayatlaması ve sırrı kıvamında saklı olan lezzeti ile damaklarınızda eşsiz bir tad bırakmaktadır.

KEPEK EKMEĞİ

Kepek, vitamin ve mineral madde bakimindan çok zengindir. Kepekli ekmek, çigneme müddetini uzatir.Tükürük salgisini da arttirdigi için fazla gida alimini önler.Midede fazla kalacagi için çabuk aciktirmaz.Bagirsaktaki geçisleri ise hizlandirir. Kabizliga faydasi olur. Kepek suda çözülmez. Gidalar içerisinde karbonhidrat ve yagli maddelerin emilmesine kismen mani olur.Kan sekeri ve kan yaglari üzerine müsbet tesir yapar. Kepek ve posali gidalar sindirim sisteminde kanserin meydana gelmesini azaltir.Kepekteki fitik asit, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin fazla emilmesini azaltir. Kepekli un mayalanirsa bu zararli etkisi kaybolur.Bol kepekli ekmeklerin kalori degeri azalmakta, buna karsilik vitamin ve protein degeri artmaktadir.Bu sebeple sismanligi önlemektedir.Gidalar içerisinde karbonhidrat ve yaglarin emilmesine kismen mani olur. Kanda lipid ve kolesterol üzerine etkili olur.Saglik için kepekli ekmek herkese çok faydalidir.

KÖY EKMEĞİ

Köy ekmeginin en önemli özelligi farkli tahil özlerini içermesi ve kullanilan unun, bugdayin tamamindan ögütülmesidir. Köy degirmeninde çekilen bugdaylarin arasina karisan farkli tahil taneleri çok özel bir un karisimi olusturur. Bir baska özellik de bu ekmegin dogal bir maya olan eksimaya ile veya bir önceki ekmek hamurundan ayrilmis olan eski hamur ile mayalandirilmasidir.

ALAŞEHİR EKMEĞİ

Atadan gelen bir gelenek olan tepside ekmek pisirme Alasehir'de özenle uygulanir. 60 cm genislite yapilan ev ekmegi mese odunuyla firinda pisirilir.Makarnalik sari bugday unundan yapilan ekmege katki maddesi olarak tuz, C vitamini katilir. Son yillarda soya fasulyesi unu da ilave edilmeye baslandi.

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan denince akla ilk gelen tatlardan biri, ramazan pidesidir. Fırınımız da ramazan ayı boyunca karafırın ramazan pidesi çıkarılmaktadır.

İZMİR GEVREK

İzmirlilerin simit yerine isimlendirdikleri İzmir ile ozdeşleşmiş nefis bir kahvaltılıktır.

SÜTLÜ SİMİT

İZMİR BOYOZ

Yahudi böreği olarak da bilinen ve İzmirlilerin aşık olduğu bu lezzet İzmir dışında hiçbir şehirde bulunmaz, bulunsa da İzmir’deki gibi olamaz.

POĞAÇA

Peynirli, kaşarlı ve patetesli çeşitlerini üretmekteyiz.